#

U kunt helpen

Meld geringde (dode of levende) vogels via Griel

Terugmelden van geringde vogels, dood of levend, kunt u doen via www.griel.nl

Klik linksboven op de site op het kopje Publieke Meldingen. U kunt de melding invullen en dan steeds rechts onder op 'volgende' klikken. Er worden gegevens gevraagd over de omstandigheden waaronder en waar u de vogel heeft aangetroffen. Als u aan het eind uw emailadres invult, krijgt u binnen een aantal minuten een bericht van het Vogeltrekstation waar de vogel is geringd en wanneer. De ringer krijgt ook altijd een bericht. Meldingen zijn belangrijk voor onderzoek. Hoe meer we weten over trekgedrag, ongelukken etc. des te beter we de uilen kunnen beschermen.

EHBO bij uilen

Als u een volwassen uil op kunt pakken dan is dat een teken dat er iets aan de hand is. (Jonge uilen lijken vaak verlaten maar zijn dat meestal niet). Treft u toch een gewonde of verzwakte uil aan neem dan eerst contact op met een uilenkenner in de buurt of met een van de contactpersonen op deze site. Mocht dat niet lukken handel dan als volgt:

  1. Zet de uil in een kartonnen doos. Sluit de doos (maak het donker), maar zorg wel voor voldoende ventilatie. De doos moet ruim genoeg zijn. Leg een krant of handdoek in de doos.
  2. Zet er geen waterbakje in!
  3. Probeer de uil niet te voeren. Breng de vogel naar het dichtstbijzijnde vogelasiel, of bel de dierenambulance.

W.J. & J.H.W. Snoeren Kamerikstraat 20 5044 VC Tilburg 013 5700689

Stichting Vogelsiel Someren Philipbosweg 7 5715 RE Lierop 06 29799316

Vogelrevalidatiecentrum Zundert C.C.J.M. Brosens Luitertweg 36 4882 TB Zundert

Muizen

Het niet gebruiken van muizengif is een belangrijk item. De muizen zijn na het eten van muizenkorrels niet meteen dood. Vaak duurt het nog een week voor het gif zijn werk doet. De muis verzwakt en is daardoor een makkelijke prooi voor allerlei roofdieren waaronder de steenuil. Na het verorberen van zo'n muis hoopt het gif zich op in de uil en overlijdt dit dier onbedoeld aan de gevolgen van muizengif. Gebruik geen muizengif op uw erf. Mocht u toch muizen willen bestrijden gebruik dan liever alternatieven.. Bijvoorbeeld: maak gebruik van mechanische klemmen. En zorg ervoor dat voer goed afgesloten staat.

#

Dek schoorstenen af met gaas

Het komt voor dat steenuilen via de schoorsteen in huis belanden, op een afgesloten zolder of via de open haard in de huiskamer terecht komen. De uilen weten dan de uitgang niet meer te vinden. Met een beetje geluk treffen huiseigenaars het uiltje op tijd aan zodat het weer vrij gelaten kan worden. Het binnenvliegen via schoorstenen is niet een op zich zelf staand geval, het is ook één van de doodsoorzaken onder uilen. Om dit te voorkomen kunt u de volgende maatregel treffen: dek schoorstenen af met gaas en het probleem is verholpen.