#

U kunt helpen

Meld geringde (dode of levende) vogels via Griel

Terugmelden van geringde vogels, dood of levend, kunt u doen via www.griel.nl

Klik linksboven op de site op het kopje Publieke Meldingen. U kunt de melding invullen en dan steeds rechts onder op 'volgende' klikken. Er worden gegevens gevraagd over de omstandigheden waaronder en waar u de vogel heeft aangetroffen. Als u aan het eind uw emailadres invult, krijgt u binnen een aantal minuten een bericht van het Vogeltrekstation waar de vogel is geringd en wanneer. De ringer krijgt ook altijd een bericht. Meldingen zijn belangrijk voor onderzoek. Hoe meer we weten over trekgedrag, ongelukken etc. des te beter we de uilen kunnen beschermen.

Jonge uilen

Jonge uilen die je op de grond vindt, lijken misschien verlaten door hun ouders, maar zijn dat in de meeste gevallen zeker NIET. De ouders laten zich niet zien als je dichtbij de jongen komt of ze oppakt. Jonge uilen die op de grond zitten, bevinden zich altijd in de buurt van de nestplaats en dus van de ouders. Bij hun eerste vliegoefeningen komen veel jonge uilen op de grond terecht. De eerste dagen na het uitvliegen zijn ze nog niet in staat om weer op te vliegen. Ze zoeken dan dekking op de grond en worden daar (ook 's nachts) door de ouders gevoerd. Jonge uilen zijn trouwens goed in staat om tegen een boomstam omhoog te klimmen! Vanaf een tak of vanuit de nestholte worden dan de eerste vliegbewegingen gemaakt. Bedenk hierbij dat de jongen meer kans hebben op overleven als u niet ingrijpt. Ze hebben deze periode nodig om alle vaardigheden in de natuur onder de knie te krijgen; dat is de beste leerschool!

Het enige wat u kunt doen is de uil op een tak zetten en wat snoeiafval onder de boom leggen. Een uil die onnodig meegenomen wordt, loopt altijd een achterstand op.

#

EHBO bij uilen

Als u een volwassen uil op kunt pakken dan is dat een teken dat er iets aan de hand is. (Jonge uilen lijken vaak verlaten maar zijn dat meestal niet). Treft u toch een gewonde of verzwakte uil aan neem dan eerst contact op met een uilenkenner in de buurt of met een van de contactpersonen op deze site. Mocht dat niet lukken handel dan als volgt:

  1. Zet de uil in een kartonnen doos. Sluit de doos (maak het donker), maar zorg wel voor voldoende ventilatie. De doos moet ruim genoeg zijn. Leg een krant of handdoek in de doos.
  2. Zet er geen waterbakje in!
  3. Probeer de uil niet te voeren. Breng de vogel naar het dichtstbijzijnde vogelasiel, of bel de dierenambulance.

W.J. & J.H.W. Snoeren Kamerikstraat 20 5044 VC Tilburg 013 5700689

Stichting Vogelsiel Someren Philipbosweg 7 5715 RE Lierop 06 29799316

Vogelrevalidatiecentrum Zundert C.C.J.M. Brosens Luitertweg 36 4882 TB Zundert