Bosuil & biotoop

Officiële naam: Strix aluco

Bosuil

Bosuilen worden 37 tot 39 centimeter groot. De vleugelspanwijdte bedraagt 80 tot 95 cm. De kleur van de Bosuil varieert van bruin grijs of roodbruin. Ze zijn gestreept, hebben zwarte ogen, en een enigszins gedrongen vorm. Bosuilen lijken vrij fors, maar onder de enorme hoeveelheid veren bevindt zich een verrassend kleine vogel. De bosuil is een standvogel en komt algemeen voor. Het aantal bosuilen in Nederland neemt langzaam toe.

Kenmerkend

Het leven van de bosuil speelt zich voornamelijk af in de nachtelijke uren. Overdag roest de uil op een beschutte plaats, dicht tegen de stam gedrukt of in een holte van een boom. Het meest kenmerkende van de Bosuil is de roep van het mannetje. De broedperiode is van februari tot juni. Bosuilen beginnen soms al te baltsen in december met als gevolg dat de bosuil in februari al op eieren kan zitten. De bosuil is een holenbroeder en broedt in kasten of holle bomen. De jongen blijven ca. 20-25 dagen in het nest, maar gaan dan al vroeg op ontdekking uit in de takken rondom het nest. In deze fase worden ze takkelingen genoemd.

Het geluid van de Bosuil
Man:

Vrouw:

Jong:

Het biotoop

De bosuil, komt voor in bossen, maar je vindt hem ook in parken of tuinen met oude bomen. Bosuilen zoeken ook regelmatig het landelijk gebied op, mits er voldoende bosjes met enkele oude bomen aanwezig zijn. Bosuilen hebben een gevarieerd menu en het vermogen zich aan te passen aan de leefomgeving.

Jagen

De Bosuil jaagt vrijwel alleen in de schemering en 's nachts, overdag houdt de vogel zich schuil in de top van een boom.

Menu

De bosuil heeft een gevarieerd voedselpatroon. Op zijn menu staan naast muizen, vogels, kleine zoogdieren als jonge konijntjes, mollen, kikkers enz. De bosuil één van de meest agressiefste onder de uilen, concurrenten worden verjaagd maar het komt ook voor dat de bosuil een andere uilensoort slaat. Dit heeft alles te maken met het een exclusief territorium waar voldoende voedsel aanwezig moet zijn.